Nos kisgyerek mellett vannak napok, amiket egyszerűen hagyni kell, hogy úgy történjenek ahogy éppen nem mi akarjuk, hanem a gyerkőc. Ez történt velem is, mivel hiába terveztem el, hogy írok egyet a kedvenc laptopomról, annyi időm se volt, hogy leüljek a gép mellé. De ennek kapcsán ezért rendkívülileg úgy döntöttem, hogy erről a helyzetről írok egy rövid gondolatsort. Mert ha a gyerkőc felborítja a napi terveidet az egy olyan tipikus helyzet, amit ha kisgyermek mellett otthoni munkát végzel kezelni kell.

Gyermek mellett az ember nem (mindig) azt csinál amit szeretne, mert a napi időbeosztást nem te szabod be, hanem ő, hiszen ő a főnök:-) Ha ezt nem tudod elfogadni és nem tudod kijátszani a kisfőnöködet, akkor ezen rengeteget bosszankodhatsz, mert akármit tervezel a végén sose tudod elvégezni a munkákat és állandóan frusztrált leszel. Na most ilyen állapotban nem lehet termékeny és kreatív lenni, hanem ezt a helyzetet meg kell tanulni kezelni.

Az otthoni munka nem teljesen olyan mint az irodai, csak hasonló, itt nincs főnök, aki számonkéri a feladatot, amitől tartanod kellene, nincsenek határidők, amiket be kellene tartanod, nincsenek megbeszélések, amikre el kellene járnod, ezek miatt kicsit lazábban lehet kezelni a teendőket. De nem érdemes lazábban kezelni, mert akkor hajlamos az ember teljesen ellazulni és a végén semmi nem lesz az egész vállalkozásdiból. Viszont azt sem érdemes, hogy szigorú napi terveket csinálj, mert hiába csinálod  meg, ha van egy-egy ilyen nap, mint nekem az elmúlt néhány, amikor a gyerkőc felülír mindent. Mi éppen fogzunk és kúszunk. Ezért sokkal nyűgösebb egész nap és nem lehet magára hagyni, mert igényli, hogy vele legyek.

Viszont azt gondolom, hogy ha az ember ismeri a gyerekét akkor azért a napi ritmus nagyjából kiszámolható, ez alatt nem azt értem, hogy minden nap percre pontosan tudod, hogy mikor fog enni, aludni, ébren lenni, és te mikor fogsz tudni dolgozni, hanem az kb. megsaccolható, hogy egy nap hány órát van ébren és hányat alszik. Nekem ennyi már elég. Ha ezt tudjuk, akkor kb. az is megsaccolható, hogy 3-4 nap alatt mennyi szabadidő lesz, ami alatt tudsz dolgozni. Ebbe belefér az is, hogy ha egy-két nap felborul, akkor még van időd bepótolni a teendőket.

Tehát nekem az a stratégiám, hogy nem napi terveket csinálok, hanem "félhetieket". Azért félhetit, mert a heti már túl hosszú, azt hajlamos vagyok ellazáskodni, mert ha a hét elején nem tudtam haladni úgy ahogy terveztem, akkor legyintek egyet és azt mondom, hogy áhh majd megcsinálom a hétvégén, és akkor általában nem is csinálom meg. Ezért inkább a hét elejére és a hét végére tervezem a teendőket, így ha van egy-egy nap amikor egyáltalán nem tudok haladni, akkor is még be tudom pótolni a maradék 2-3 napban, de annyira sok időm viszont nincs, hogy emiatt lazáskodhassak.

Viszont tervezni kell, mert tervek nélkül teljesen kicsúszik a kezedből az irányítás és akkor tényleg a "kisfőnök" veszi át a stafétabotot! Egy jó és reális tervet készíteni viszont közel sem egyszerű feladat. Néhány post múlva ezt is elmondom, hogy milyen a jó online vállalkozási terv kisgyermek mellett.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vallalkozoleszek.blog.hu/api/trackback/id/tr603029320

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vilmos Kerner 2015.07.05. 10:44:45

Nagyon tetszett az irasod. En a helyedben a halakkal is kezdenek valamit. Rengeteg embert erdekelhet a veluk kapcsolatos informacio.
süti beállítások módosítása